Sanatatea si Siguranta muncii reprezinta:
1. prevenirea accidentelor de munca
2. prin respectarea practicilor si procedurilor de la locul de munca.
Este obligatia legala a angajatorului sa se asigure ca practicile de la locul de munca nu vor duce la producerea unui accident sau la boli profesionale.
Angajatorul trebuie sa puna in practica masuri de control a situatiilor periculoase, atunci cand acestea pot fi prevazute in mod rezonabil.
In Marea Britanie in perioada 2012/12 au fost inregistate 148 de decese la locul de munca si 21.000 accidente au cauzat vatamari grave
1,1 milioane de oameni sufera de afectiuni cauzate sau inrautatite de locul de munca.
In UK pierderile anuale din cauza accidentelor de munca se ridica la 13,8 miliarde de GBP
Sanatatea muncii : acele lucruri care nu cauzeaza un accident de obicei insa care ar putea cauza afetiuni (exemplu: sursa de apa potabila)
Siguranta muncii : acele lucruri care ar putea cauza accidente (exemplu: o stiva inalta de materiale care s-ar putea prabusi peste o persoana)
ACCIDENT – eveniment neplanificat care duce la o vatamare corporala
ACCIDENT EVITAT – eveniment neplanificat care ar fi putut duce la o vatamare corporala, vatamare care a fost evitata
PERICOL – orice situatie care ar putea cauza o vatamare
RISC – probabilitatea ca o vatamare sa se intample, impreuna cu indicarea gradului de gravitate a vatamarii
COMPETENTA – capacitatea de a duce la indeplinire activitati la un standard constant in conditii diferite
Raspunderea Angajatorului
Acestia trebuie:
1. sa aiba sisteme de asigurare a sanatatii si sigurantei muncii in santier
2. sa duca la indeplinire evaluari a riscului
3. sa puna in practica masuri de reducere a riscului
4. sa aiba planuri in caz de urgenta
5. sa comunice cu angajatii pe probleme de sanatate si siguranta muncii
Raspunderea Angajatului
1. sa mentina siguranta proprie cat si a celor din apropiere
2. sa nu expuna riscului atat propria persoana cat si colegii, prin ceea ce fac sau ceea ce nu fac
3. sa coopereze cu angajatorul in probleme de sanatate si siguranta muncii
4. sa raporteze orice situatie pe care o considera periculoasa
Decese
in 2012/13 au decedat 39 muncitori in constructii
Cauze
1. cadere de la inaltime 59%
2. lovituri cauzate de vehicule in miscare 10%
3. electricitate 5%
4. caderea unor echipamente 5%
5. obiecte cazute de la inaltime 5%
Accidente grave
Includ: amputari, leziuni ale creierului sau organelor interne, pierderea cunostintei
Cauze
1. alunecari, impiedicari: 28%
2. caderi de la inaltime: 28%
3. accidente cauzate de obiecte care au cazut 15%
4. manipulare manuala 8%
Riscuri pentru sanatate
aproximativ 30.000 de cazuri de afectiuni profesionale sunt raportate in fiecare an in industria de constructii din Marea Britanie
Probleme frecvente
afectiuni ale coloanei/spatelui
pierderea auzului
sindromul vibratiilor mana-brat
dermatita
astm
Evaluarea riscului (Risk Assessment)
Este o examinare a locului de munca pentru identificarea situatiilor care ar putea vatama angajatii.
Aceasta evaluare poate fi folosita pentru a stabili daca sunt suficiente masurile de prevenire a accidentelor sau ar trebui suplimentate. Scopul este de a evita pierderile, vatamarile corporale sau decesul muncitorilor.
Normele de protectia muncii recomanda Evaluarea riscului in 5 etape:
Etapa 1 Identificarea pericolelor
Etapa 2 Identificarea celor care ar putea fi afectati
Etapa 3 Evaluarea riscului
Etapa 4 Inregistrarea constatarilor si implementarea masurilor de prevenire
Etapa 5 Re-evaluarea si actualizarea daca situatia o impune
Evaluarea riscului este Obligatorie pentru orice loc de munca. Uneori nu este necesara forma scrisa insa obligatia de a face o evaluare a riscului ramane.
Metodologia de lucru (Safe system of work)
Este un document care descrie activitatile, pas cu pas, pentru indeplinirea unei sarcini de serviciu, in siguranta.
Acest document ar trebui sa contina detalii cu privire la riscul potential, masurile de prevenire si modul corect de a duce la indeplinire o sarcina de serviciu.
Orice muncitor care lucreaza in constructii TREBUIE sa aiba acces la:
– apa calda si rece, sapun, prosoape si toaleta
– o sursa de apa potabila
– Cantina unde sa poata manca si pentru a lua pauza
– Zona in care sa poata depozita si usca hainele si echipamnetul
– Spalati-va pe maini inainte de a lua pauza
– Curatati-va mainile si unghiile
– Folositi o lotiune protectoare pentru a hidrata mainile
– Verificati mainile si corpul periodic pentru semne sau pete
– Adresati-va imediat medicului daca aveti intrebari sau motiv de ingrijorare